Waardebepalingen uw antiek verkopen, antiek kopen
Antiekexperten.com

De antiekmarkt

De antiekmarkt

Internationale markt

We kunnen er niet meer omheen, iedereen kent iedereen via het Internet. Tenminste als je dat wil. Het is daarom dat er nu veel buitenlandse belangstelling is in België voor de antiekmarkt. Anderzijds gaan ook wij Belgen naar het buitenland op zoek wat men aan te bieden heeft. Nu de grenzen van Europa open zijn is dit geen probleem meer. De antiquair mag zich dus aan een redelijke buitenlandse belangstelling verwachten.

Amerikanen, Engelsen en de ganse Europese Gemeenschap krijgen we op bezoek. Enerzijds heeft dit zijn voordelen. Je kunt immers vrij zoeken en kopen waar het u best uitkomt. Vooral nu we de EURO kennen als betaalmiddel. Maar er zijn ook nadelen. We wonen nog steeds ver van elkaar. Er is dus een fysieke (transport) en een financiële kant (betaling) aan de medaille. Daar dient men best rekening mee te houden. Ook de waarborg en verzekering kunnen problemen scheppen.

Resolutie van de Unesco

Sedert 1970 mag uit de ontwikkelingslanden geen kunst illegaal meer uitgevoerd worden. Hoewel men bvb in Egypte moeilijk zal doen bij de uitvoer zal je geen enkele invoerbeperking ondervinden in de rijke industrielanden. Mooi voorbeeld is Irak. 14 dagen na de val van het regime was er al Iraakse antiek op de Europese markt te vinden.

Nationale markt

Op nationaal niveau floreert de antiekhandel als nooit tevoren. Weliswaar met ups en downs, maar dit is niet ongewoon. Naast de verkoop bij de antiquair zijn er de beurzen.

De beurs van Brussel is internationaal, de beurzen van Gent, Antwerpen en Brugge zijn nationaal en de beurzen van Namur en Liège zijn regionaal gericht. Verder zijn er verschillende plaatselijke brocante tot rariteitenbeurzen.

Meer en meer worden groepen gevormd. Verschillende antiquairs vestigen zich in elkaars nabijheid. (Sablon Brussel, Centrum Antwerpen met Kloosterstaat voor antiek en brocante, Centrum Gent, Centrum Brugge)

Hier en daar zien we ook groothandelszaken verschijnen. Alhoewel deze zich toeleggen op regionale antiek en oude gebruiksvoorwerpen.

Antiek verkopen 

Zelf antiek verkopen

Antiek kopen