Waardebepalingen uw antiek verkopen, antiek kopen
Antiekexperten.com

De antiquair

De antiquair

Vertrouwen

Veel kunstkopers hebben geen ervaring of een beperkte kennis. Daarom moeten zij afgaan op de gegevens die ze krijgen van de antiquair. Het is belangrijk dat er een vertrouwensrelatie opgebouwd wordt, tijdens maar ook na de verkoop. Er moet dus een atmosfeer gecreëerd worden waarbij de klant zich behaaglijk voelt. Bijkomend advies over het verder uitbouwen van de collectie of het interieur is een must.

Vraag of men de antieke stukken in uw interieur wil komen presenteren. Vooral bij grote stukken (meubilair, tapijten, schilderijen) is een miskoop dan uitgesloten. Blijf vragen stellen, tot u het antwoord gekregen hebt dat u wenst. Vermijd opdringerige verkopers want goed antiek verkoopt zichzelf. Neem alle tijd voor u beslist. Maak nooit een overhaaste beslissing. Betere prijs voorwaarden bedingen wordt in veel gevallen geaccepteerd. Abnormaal hoge kortingen zijn eerder verdacht te noemen (in de vraagprijs ingecalculeerd) (zie prijzen)

Ervaring

Een antiquair die zijn ervaring en kennis juist meedeelt aan zijn kopers, zal er op lange termijn beter van worden. Een bedrogen koper komt immers nooit terug en zal zelfs anti-reclame maken voor de antiquair. Een eerlijke uitleg is dus aangewezen. Een goed antiquair zal u met plezier vertellen over de geschiedenis en wie het gemaakt heeft. Vraag ook naar restauraties, renovaties (vernieuwingen) en of het stuk in zijn oorspronkelijke staat is (zo geboren). Kijk goed na of het geen samengesteld stuk is (mariage). Afwijkende vormen en kleuren wijzen vaak in deze richting. (zie topics die de prijzen bepalen)

Garantie – Waarborg

Het is belangrijk voor de relatie antiquair/klant dat de koop kan ingeruild worden. Wenst de klant bvb zijn collectie te herschikken of aan te vullen dan komt hij zeker terug als hij weet dat de koop ongedaan kan gemaakt worden. Vraag steeds minimaal een ontvangstbewijs of beter nog een certificaat, met een volledige beschrijving van het stuk (verkoper, koper, benaming, foto, periode, materialen, afmetingen, prijs, datum) en de geschreven garantie dat het stuk kan omgeruild worden tegen de aankoopprijs. Pas dan hebt u de volledige garantie dat u een goed antiek stuk hebt gekocht.

Deontologie

Koop bij een antiquair die aangesloten is bij een antiekvereniging. Als lid van zo een vereniging wordt je immers geacht de deontologische wetten van de antiekhandel te respecteren. De koper kan dan steeds terug vallen op de vereniging in geval van geschillen. (zie antiekverenigingen)

Antiek verkopen 

Zelf antiek verkopen

Antiek kopen