Soorten antiquairs

Soorten Antiquairs

De expert-Antiquair

Verkoopt enkel stukken die ouder zijn dan 1830. Hij kan deze stukken herkennen aan de hand van hun stilistische en technische kenmerken, de vormen, de materialen, de kwaliteit, de conservatie, de afkomst, de maker, de oorsprong. Bovendien kan hij u aan de hand van eigen studie- of documentatiemateriaal haarfijn uitleggen waar en hoe hij tot de evaluatie van het antiek stuk is gekomen.

De antiquair

Verkoopt enkel stukken die ouder zijn dan 1830. Hij kan deze stukken herkennen aan de hand van hun stilistische-, technische kenmerken, de vormen, de materialen, de kwaliteit, de conservatie, de afkomst, de maker, de oorsprong. Meestal valt hij terug op zijn geheugen en zijn (visuele) ervaring die hij door de jaren heen opgedaan heeft. Als u een meer gedetailleerde omschrijving vraagt zal hij, om zich in te dekken, beroep doen op de raadplegingen van een expert ter zake. Een uitzondering is de antiquair die zich specialiseert in een klein segment van de antiekmarkt. Vaak kent hij zijn materie goed tot zeer goed. Zijn kennis van zijn marktsegment is uitgebreider dan de kennis van de all-round antiquair over ditzelfde segment.

De brocanteur

Verkoopt alles wat hij onder handen krijgt. Zeer zelden zal hij antiek van voor 1830 verkopen. Hij verhandelt vooral oude stukken van na 1830 (19de en 20ste eeuw). Hij kan soms inschatten met welke stukken hij te maken heeft. Maar zal meestal beroep doen op hulp van buiten uit (bevriend antiquair, expert) om meer te weten te komen over een stuk waar twijfel rond bestaat.

De curiosaverkoper

Verkoopt letterlijk alles wat niet nieuw is. Dit zijn meestal gebruiksvoorwerpen. Soms vindt men er antiek uit de 19de eeuw. Het merendeel van wat ze verkopen is van zeer recente datum (een, hooguit twee generatie oud). Uiterst zelden zal men er antiek van voor 1830 aantreffen. Dit wordt meestal direct doorverkocht aan collega handelaars die er weg mee weten.