Waardebepalingen uw antiek verkopen, antiek kopen
Antiekexperten.com

Soorten antiekbeurzen

Soorten antiekbeurzen

Beurzen met vaste locatie

Permanente antiekcentra

In België zijn er verschillende permanente antiekcentra. Het zijn grote ruimtes, meestal oude fabriekshallen of winkelruimtes, waar meerdere handelaars een winkel(tje) hebben of in een wat grotere ruimte zijn ondergebracht. In de meeste antiekcentra vindt u curiosa en brocanterie. Enkele centra bieden het betere antiek aan. Bent u op zoek naar curiosa en brocanterie dan bent u hier aan het goede adres. Bent u op zoek naar antiek vergewis u dan voor u iets aankoopt.

Antiekstraten

Straten met een permanente of regelmatige straatmarkt (kraampjes op straat) zoals de Portobello road in Londen kennen we in België niet. Wel hebben sommige steden een antiekstraat of een wijk met veel curiosa-, brocanterie- en antiekzaken. Deze hebben voor veel antiekliefhebbers en verzamelaars een onweerstaanbare aantrekkingskracht. We vinden er gewoonlijk een zeer gevarieerd aanbod

Beurzen met mobiele locatie

Regelmatige brocantemarkten

In veel steden en gemeenten worden op regelmatige tijstippen (wekelijks, maandelijks, jaarlijks) brocantemarkten georganiseerd. Hier verkopen handelaars en particulieren hun curiosa en brocanterie aan toevallige passanten, geïnteresseerden en verzamelaars. Vaak gaat het er heel gemoedelijk aan toe. Deze markten hebben niet de pretentie antiek aan te bieden, maar hebbedingetjes, curiosa en brocanterie wordt er vlot verhandeld. Bij verkoop gaat het er veelal om van de vraagprijs wat af te doen. Er ontstaat dan een ludieke discussie, tot men uiteindelijk tot een akkoord komt. Dit wordt vaak nog met handgeklap bezegeld, zoals in de abattoirs. Op deze markten wordt uitsluitend cash betaald.

Deballage beurzen

Op deze beurzen worden meestal de op zolder “gevonden” voorwerpen aangeboden. Af en toe wordt er een stuk dat wat ouder is aangeboden. Van antiek is hier doorgaans geen sprake. De meerderheid van de aangeboden stukken worden gekocht door in nostalgie geïnteresseerde kopers. Dingetjes van vroeger, uit grootmoeders tijd, zonder verdere pretentie. Op deze beurzen vindt u naast de professionele voortverkopers, occasionele verkopers en particulieren die hun “trouvailles” te koop aanbieden.

Beurzen met gewaarborgde antiek (vetted fairs)

De grote(re) antiekbeurzen organiseren voor de opening een controle uitgevoerd door kenners of experten. Zij bepalen of het aangeboden stuk overeenstemt met de beschrijving dat de antiquair aan het stuk gegeven heeft. Het is de taak van deze experten de stukken te laten verwijderen waarvan de beschrijving niet conform is met het aangeboden stuk. Deze experten geven u dus geen echte authenticiteitgarantie.

Een voorbeeld: een antiquair biedt een 19de eeuwse wandtafel (ca. 1860) aan als zijnde een 18de eeuwse Régence consoletafel (ca. 1725). Als de antiquair de beschrijving aanpast, mag het stuk toch tijdens de beurs aangeboden worden als 19de eeuws. Maar wie belet dat het stuk tijdens de beurs toch als 18de eeuws wordt aangeboden?

Laat u dus goed informeren – desnoods door derden – voor u koopt. Na de keuring door de experten mogen geen nieuwe objecten toegevoegd worden in de stand van de antiquair. Op deze manier probeert men een zekere garantie aan te bieden aan de koper.

Gespecialiseerde beurzen

Er zijn ook gespecialiseerde beurzen die zich op een bijzonder gebied concentreren:

  • moderne kunst,
  • de 40/50er jaren (vintage)
  • etnografische kunst,
  • zilver,
  • keramiek,
  • kledij,
  • tuinmeubilair,
  • keukenartikelen
  • en zelfs poppen.

Vaak worden deze beurzen gehouden samen met een life-style beurs en bij voorkeur in een rijkelijk kader zoals de tuinen van een kasteel.

Antiek verkopen 

Zelf antiek verkopen

Antiek kopen