Waardebepalingen uw antiek verkopen, antiek kopen
Antiekexperten.com

Betalen via het internet

Betalen via het internet

Aankopen via het internet zijn even veilig of onveilig als de klassieke aankopen. Het is daarom aan te raden om een aantal zaken – vooraf – te checken. Op de site van de verkoper moet altijd een adres en/of telefoonnummer vermeldt staan zoadat u hem steeds kunt contacteren. Wanneer u het niet vertrouwd, gebruik dan enkel websites van gekende bedrijven. U weet dan waar u terecht kunt als het fout gaat.

Wanneer de verkoper de nodige beveiligingssoftware gebruikt, is betalen met uw kredietkaart (Visa, MasterCard, American Express) geen probleem.

Bij betalingen bent u verplicht een aantal delicate gegevens te verzenden. U kunt niet altijd controleren of deze gegevens wel beveiligd (geencrypteerd) verzonden worden, daarom bieden veel bedrijven alternatieve betalingsmiddelen aan. U kunt bijvoorbeeld opteren om uw gegevens telefonisch door te spelen of een bankoverschrijving te gebruiken of voor een betaling met cashgeld te kiezen.

Welke garanties biedt uw bank?

American Express American Express

(www.americanexpress.be)

Is de enige betalingsinstelling die een full-garantie biedt. Zij gebruiken hiervoor de zogenaamde Blue-card. Wat er ook gebeurt, American Express betaalt u bij frauduleuze transacties, het volledige bedrag terug. Blue-card neemt dus elke verantwoordelijkheid op voor alle transacties die u niet hebt verricht; online én offline.

Bovendien kunt u alle verrichtingen op uw American Express on-line raadplegen, dankzij een beveiligde verbinding via het internet. Met de Blue-card hebt u dus een full-garantie dat u nooit opdraait voor betalingen die u niet zelf uitvoerde. Als iemand iets koopt met uw (onderschepte) kaartgegevens, dan hoeft u niets te betalen – en dit zonder enige franchise.

Bank Card Company

(www.bcc.be)

Neemt ook maatregelen om betalingen via het internet zo veilig mogelijk te laten verlopen. U vindt op de website van BCC een lijst van e-commercehandelaars die zij vertrouwen. De beveiliging: “Shop safely online” van Visa en Eurocard/MasterCard (beide van BCC) controleert dat zowel de handelaar als de klant echt zijn. Erkende handelaars zijn te herkennen aan het Visa logo dat u op hun site terug vindt. Even checken en u bent zeker.

Bancontact/MisterCash

Tot nu toe waren enkel betalingen via kredietkaarten (American Express, Visa) mogelijk. Enige tijd terug werd het ook mogelijk gemaakt om met een bankkaart of debetkaart (Bancontact/MisterCash) te betalen. webbankingabonnees van Fortis, ING kunnen met dit systeem betalen. Hiervoor is een Digipass nodig. De procedure is wat omslachtiger dan deze met een kredietkaart.

PayPal bij verkoop door een particulier

De site van eBay kunt u het beste vergelijken met de brocante- en rommelmarkten in uw buurt. Sites waar particulieren van alles en nog wat te koop aanbieden zijn ondertussen zeer populair geworden.

Als u op zo’n site iets gevonden hebt dat u bevalt, moet u naar een manier van betalen gaan zoeken. Hoe betaalt u het best aan een Franse of Nederlandse verkoper of aan een verkoper die in de andere kant van België woont? Geld in een enveloppe stoppen, is geen veilig idee. Betalen via de post of via een bankoverschrijving is duur, vooral voor transacties naar het buitenland. Banken rekenen hiervoor relatief hoge kosten aan.

Via het PayPal betaalssysteem (www.paypal.be ) kunnen particulieren met elkaar en met handelaars handelen via hun gewone kredietkaart. Het volstaat dat beiden bij PayPai een soort onlinerekening openen. Die wordt dan gekoppeld aan hun kredietkaart.

De koper betaalt aan de verkoper door het geld van zijn PayPalrekening naar die van de verkoper door te sluizen. Via deze tussenstap wordt het bedrag van de kredietkaart van de koper overgebracht, zonder dat deze de (fraude)gevoelige gegevens van zijn kredietkaart via het net moet bekend maken.

Het betalingsverkeer gebeurt in Euros. U kunt steeds een overzicht van uw verrichtingen en de stand van uw rekening opvragen. De site is goed beveiligd en uw rekening bij PayPal is bovendien verzekerd tot een bedrag van $ 100.000.

Betalen via PayPal is gratis voor de koper. Voor buitenlandse valuta’s worden wisselkosten aangerekend. Degene die ontvangt – dus de verkoper – betaald de kosten.

De provisie bestaat uit een vast en een variabel gedeelte. Dit variabele deel is afhankelijk van het totale maandelijks bedrag dat u ontvangt. Voor een transactie in euro tussen een Europese koper en een Belgische verkoper bedragen de kosten € 0,35 + 1,9% (tot maximaaI 3,4%) van het totale bedrag.

Antiek verkopen 

Zelf antiek verkopen

Antiek kopen