Waardebepalingen antiek verkopen antiek kopen
Antiekexperten.com

Algemene raadgevingen

Algemene raadgevingen

De markt volgen

Er bestaat geen betere manier om ervaring op te doen dan de markt te volgen. Je krijgt al snel inzicht wat mooi is. Waar je goede stukken kan vinden. Waar je ongerestaureerde stukken kan vinden. Wie u kan helpen bij restauratie en wie niet. Noteer en vergelijk daarom, tot je met kennis van zaken en zelfvertrouwen op de verkopers kan afstappen en kan bespreken wat je wilt.

Kopen in antiekzaken

Waarschijnlijk ben je niet bang om zelf al eens een herstelling te doen. Daarom moet je goed weten dat je in de meeste antiekzaken, veeleer zeldzame stukken aantreft. Ze zijn doorgaans al gerestaureerd door de antiekhandelaar of iemand van zijn equipe. Dit is alleen maar in jouw voordeel. Er hangt alleen een hoger prijskaartje aan. Zo weet je na verloop van tijd hoeveel u kunt uitsparen door zelf te restaureren.

Let wel op: het werk van een vakman is vaak moeilijk te herkennen. Het is vaak boeiend vast te stellen wat sommige vaklui presteren. Indien goed gedaan is zulke restauratie vaak moeilijk te herkennen. Een eerlijke antiekhandelaar zal u wel tonen waar de restauraties zijn uitgevoerd. 

Een herstelling volledig onzichtbaar maken is onbetaalbaar. Daarom zal men een compromis zoeken. Zo stoot je wel eens op een herstelling die in eerste instantie niet zichtbaar is. Bij goed observeren ontdek je toch de herstelling. Weten tot welke middelen specialisten hun toevlucht moeten nemen, geeft je vertrouwen in uw eigen amateurrestauratiewerk.
U vindt meer informatie over kopen en verkopen bij de antiquair op deze pagina

Kopen op veilingen

Vele liefhebbers van oude en antieke spullen vinden de veiling de ideale plaats om te kopen. Iedereen staat er op gelijke voet. Je hebt evenveel kans om een uitzonderlijk koopje op de kop te tikken dan de handelaar. In feite ben je zelfs in het voordeel. Hij kan dus niet zo veel bieden. Hij moet immers nadien het meubel nog verkopen met winst. Zijn prijs zou immers te hoog worden. Daarom moet hij vlugger stoppen.

Bieden op iets dat je echt wilt hebben is een hele ervaring. Doe dit niet onvoorbereid. Gaat daarom tijdens de kijkdagen poolshoogte nemen. Wanneer je de dag van de verkoop gaat riskeer je de stukken niet goed of nauwelijks gezien te hebben. Doorgaans ontsnapt u een en ander. 

Je kunt dan alle loten die uw belangstelling wegdragen niet grondig bekijken. Raadpleeg de catalogus. Hierin vind je van elk lot een korte omschrijving en de geschatte prijs. Soms wordt ook meer informatie gegeven: ouderdom, materiaal, herkomst, stijl, de maker.

Je wordt verondersteld te weten in welke staat de koopwaar zich bevindt. Aarzel dan niet uitgebreid te onderzoeken, desnoods met een expert, of het stuk wel degelijk aan uw eisen en normen voldoet. Lees aandachtig de verkoopsvoorwaarden. 

Ze moeten uithangen in de verkoopruimte en staan doorgaans in de catalogus. Ga na wie de veilingkosten moet betalen: de koper, de verkoper of beiden. Houdt ook rekening met de BTW. Veilingkosten en BTW zijn niet in het afgeslagen bedrag begrepen.

Op de dag van de verkoop moet je weten op welk lot je wilt bieden. Ook is het raadzaam vooraf het maximum prijs te bepalen die je er voor over hebt.

Een goede raad: houdt u daar aan. 

In het vuur van de strijd word je dikwijls verleid om meer te bieden dan gepland. Haast je vooral niet om als eerste te roepen. Houdt de handelaars in de gaten. Zij wachten gewoonlijk tot er een lage, aanvaardbare prijs is geroepen. Pas dan stappen ze mee in de strijd. 

Wanneer je mee wil doen geef je door een hoofdknikje of handopsteken aan dat je wilt kopen. Je weet niet altijd met wie je aan het bieden bent. Soms reageert de veilingmeester op een telefonisch of schriftelijk bod. 

Onthoud: zolang je niet over je limiet gaat kan je niets overkomen.
U vindt meer informatie over kopen en verkopen via veilingen op deze pagina.

Antiek verkopen 

Zelf antiek verkopen

Antiek kopen