Emile Gallé

Emile Gallé

Overzicht actieve loopbaan

Emile Gallé  (1846-1904) studeerde aan het Lycée Impérial in Nancy en had op zijn zestiende al veel over keramieken glasdecoratie geleerd in de ateliers van pottenbakkerij St. Clément, die  goederen leverde aan de winkel van zijn vader. Zijn vader, Charles Gallé-Reinemer, werd later mede-eigenaar van deze pottenbakkerij en Émile ging zowel geglazuurd aardewerk als glaswerk voor hem decoreren. In deze periode studeerde Gallé tevens plantkunde bij professor Vaultrin, tekenen bij professor Casse en landschapsschilderkunst bij Paul Pierre.

Van 1864 tot 1866 woonde Gallé in Weimar, waar hij plantkunde, mineralogie en kunstgeschiedenis studeerde. Na zijn studie keerde Gallé terug naar Lorraine en werkte daar een jaar voor zijn vader, waarna hij een driejarig leerlingschap begon bij Burgun, Schverer & Co, het glas- en decoratieatelier in Meisenthal dat het familiebedrijf in Nancy van ongedecoreerde goederen voorzag.

In 1870 ging hij in dienst vanwege de Frans-Duitse oorlog. Een jaar later vertegenwoordigde Gallé het familiebedrijf op de afdeling “Art de France” van de “First Annual lnternational Exhibition” in Londen en na zijn terugkeer naar Frankrijk haalde hij zijn vader over het familiebedrijf te verplaatsen naar Nancy, omdat St. Clément nu in Duitse handen was.

In 1873 werd er een nieuwe glasfabriek opgericht in Nancy en vier jaar later werd Gallé directeur van het familiebedrijf. Hij ontwikkelde veel nieuwe technieken en zijn decoraties waren steeds vaker geïnspireerd op de natuur.

In 1878 kreeg Gallé enthousiaste kritieken en vier gouden medailles op de “Exposition Universelle” in Parijs. Aangespoord door dit succes bouwde hij grotere ateliers om een grotere productiecapaciteit te verkrijgen en in 1884, na een vruchteloze zoektocht naar geschikte houten voeten voor zijn art-nouveauglaswerk, kocht hij grond voor een nieuwe meubelmakerij. De meubelontwerpen die Gallé vervolgens maakte, waarvan de structuur en decoratie geïnspireerd waren op plantenvormen, werden voor het eerst getoond op de “Exposition Universelle” van 1889, waar hij tevens lof kreeg voor zijn nieuwe glasontwerpen waarin veel technieken waren gebruikt, zoals etsen, graveren en vergulden. Op deze tentoonstelling kreeg hij een Grand Prix en de hoogste Franse onderscheiding: een “Légion d’Honneur”.

In 1894 opende hij een grotere glasfabriek met een immense productiecapaciteit. In 1901 werd hij voorzitter van de “Alliance Provinciale des Industries d’Art”, later bekend als de École de Nancy.

oooOooo

Chronologisch overzicht

Data Activiteiten

Studeerde aan het Lycée Impérial in Nancy

Ging in de leer pottenbakkerij St. Clément

Studeerde plantkunde bij professor Vaultrin, tekenen bij professor Casse en landschapsschilderkunst bij Paul Pierre.

1964 Studeert plantkunde, mineralogie en kunstgeschiedenis in Weimar.

1866 Keert terug naar Lorraine, Werkt een jaar voor zijn vader

1867 Leerlingschap begon bij Burgun, Schverer & Co, het glas- en decoratieatelier in Meisenthal

1870 Legerdienst (Frans-Duitse oorlog)

1872 Vertegenwoordigde Gallé het familiebedrijf op de afdeling ‘Art de France’ van de First Annual lnternational Exhibition” in Londen

1873 Oprichting nieuwe glasfabriek in Nancy

1877 Directeur van het familiebedrijf

1878 Vier gouden medailles op de Exposition Universelle” in Parijs.

oooOooo

Emile Gallé
te koop op het internet

oooOooo

Emile Gallé
te koop op het internet

oooOooo

Aanvullende informatie
over de inhoud of topics
op deze pagina’s vindt u
via onderstaande links

Peter Murdoch

Bruno Paul

Peter Murdoch

Actoren tijdens
de Art Nouveau

Art Nouveau,  Jugendstil,
Modern style, Sezession, Modernismo
Actoren,  Activiteiten

Art nouveau,  Frankrijk
Hector Guimard
Emile Gallé
Louis Majorelle
Henri de Toulouse Lautrec,

Art nouveau, België
Victor Horta
Henri van de Velde

Modern style, USA 
Louis Comfort Tiffany

Modern style, Engeland,
Charles Rennie Mackintosh

Jugendstil, Duitsland, Scandinavië
Peter Behrens
Richard Riemerschmid

Sezession, Wiener Secession, Oostenrijk
Josef Franz Maria Hoffmann
Otto Wagner
Joseph Maria Olbrich
Koloman Moser

Modernismo, Modernista, Spanje
Antonio Gaudi

oooOooo

Enkele realisaties