Otto Wagner

Otto Wagner

Overzicht actieve loopbaan

Otto Wagner (1841 – 1918) studeerde aan de Technische Hochschul in Wenen en aan de Bau-akademie in Berlijn   en werd later opgeleid door Eduard van der Nüll en August Siccard von Siccardsburg aan de Akademie der Bildenden Künste in Wenen.

In 1862 ging hij werken voor de Weense architect Ludwig von Förster, wiens bureau hij een tijdje later overnam en onder zijn eigen naam voortzette. Zijn vroege architectuur -met name flat- en kantoorgebouwen bevat historische elementen en was beïnvloed door de klassiek aandoende stijl van Karl Friedrich Schinkel (1781-1841).

Hij kreeg de opdracht een stedebouwkundig plan te maken voor Wenen (1892-1893) en herontwierp de Stadtbahn (1893), die bestond uit viaducten, bruggen en meer dan dertig stations.

Van 1894 tot 1916 was Wagner docent architectuur aan de Akademie der Bildenden Künste in Wenen, waar onder anderen Adolf Loos, Josef Hoffmann en Josef Maria Olbrich student waren.

In 1894 publiceerde Wagner Moderne Architektur, dat een keerpunt betekende in zijn bouwkundige carrière, waarna zijn werk steeds soberder werd.

In 1899 werd hij lid van de Weense Secession en hoewel hij het Classicisme niet geheel de rug toekeerde, begaf hij zich op het terrein van de Art Nouveau.

Rond 1900 had hij zeventig mensen in dienst, onder wie Olbrich, Hoffmann, Leopold Bauer (1872-1938), Max Fabiani (1865-1962) en Joze Pleénik (1872-1957) en hield hij zich zowel met design als met architectuur bezig.

Zijn meesterwerk, de Österreichische Postsparkasse in Wenen (1904-1906), was een Gesamtkunstwerk en werd ingericht met speciaal ontworpen aluminium accessoires en buighoutmeubilair, die een vroege functionalistische tendens onthulden.

Variaties op het meubilair van de Postsparkasse werden later gefabriceerd door Thonet en J. & J. Kohn. Wagner ontwierp ook zilver voor J.C. Klinkosch, dat tentoongesteld werd op de Oostenrijkse afdeling van de Esposizione Internazionale d’Arte Decorativa Moderna van 1902 in Turijn.

Hij schreef van 1904 tot 1907 artikelen voor het tijdschrift Hohe Warte en werd later lid van de Deutscher Werkbund.

Wagner was een van de meest progressieve Weense architecten van rond de eeuwwisseling en door zijn onderwijs aan de Akademie der Bildenden Künste en zijn verkondiging voor de Nutzstil (functionele stijl) heeft hij een hele generatie architecten en ontwerpers beïnvloed.

  
ooOoo

Chronologisch overzicht

Data, Activiteiten

Studeerde aan de Technische Hochschul in Wenen en aan de Bau-akademie in Berlijn  en werd later opgeleid door Eduard van der Nüll en August Siccard von Siccardsburg aan de Akademie der Bildenden Künste in Wenen.

1862, Werkt voor de Weense architect Ludwig von Förster
Neemt bureau van Förster over.

1892, Stedebouwkundig plan voor Wenen, herontwierp de Stadtbahn

1894, Docent architectuur aan de Akademie der Bildenden Künste in Wenen
Publiceert Moderne Architektur

1899, Wordt lid van de Weense Secession

1900, In zijn bureau werken Olbrich, Hoffmann, Leopold Bauer, Max Fabiani en Joze Pleénik

1902, Stelt tentoon op de Oostenrijkse afdeling van de Esposizione Internazionale d’Arte Decorativa Moderna van 1902 in Turijn.

1904, Österreichische Postsparkasse in Wenen
Schrijft artikelen voor het tijdschrift Hohe Warte
Wordt lid van de Deutscher Werkbund

 
ooOoo
Otto Wagner
te koop op het internet
ooOoo
Otto Wagner
te koop op het internet
ooOoo

Aanvullende informatie
over de inhoud of topics
op deze pagina’s vindt u
via onderstaande links

Actoren tijdens
de Art Nouveau

 

Art nouveau,  Frankrijk
Hector Guimard
Emile Gallé
Louis Majorelle
Henri de Toulouse Lautrec,

Art nouveau, België
Victor Horta
Henri van de Velde

Modern style, USA 
Louis Comfort Tiffany

Modern style, Engeland,
Charles Rennie Mackintosh

Jugendstil, Duitsland, Scandinavië
Peter Behrens
Richard Riemerschmid

Sezession, Wiener Secession, Oostenrijk
Josef Franz Maria Hoffmann
Otto Wagner
Joseph Maria Olbrich
Koloman Moser

Modernismo, Modernista, Spanje
Antonio Gaudi

ooOoo

Enkele realisaties