Wiener Werkstätte
Historiek
De Wiener Werkstätte, (1903-1932) Produktiv Gemeinschaft von Kunsthandwerkern in Wien, die in 1903 werd opgericht om de kunstnijverheid te bevorderen, kwam voort uit de Wiener Sezession. De coöperatie werd gesticht door twee Actoren van de Sezession, Josef Hoffman en Koloman Moser, en de rijke bankier Fritz Wärndorfer. De Wiener Werkstätte nam het initiatief over van de Britse arts-and-craftsbeweging, vooral van Charles Ashbee‘s Guild of Handicraft die een soortgelijke missie had.
Deze werd door Hoffmann omschreven als de behoefte “om een intieme relatie tussen publiek, de ontwerper en de handwerksman” te creëren en “om goede, eenvoudige dingen voor in huis” te maken. In de filosofie van de Werkstätte stond het streven naar gelijkwaardigheid van ontwerper en handwerksman centraal en daarom stond op alle ontwerpen van de werkplaatsen het monogram van beide.
In 1905 had de Wiener Werkstätte met zijn opvallend moderne stijl de leiding overgenomen van de Secession als progressieve Weense organisatie van handwerkslieden en had meer dan honderd arbeiders in dienst. Ze werkten in een aantal kleine werkplaatsen en eenieder hield zich bezig met zijn eigen ambacht, van het maken van kasten tot het inbinden van boeken. Er was ook een ontwerpatelier en een architectuurbureau.
In zijn bloeiperiode produceerde de Werkstätte meubels, grafiek, metaalwerk, textiel, sieraden, kleding, glaswerk, behang en keramiek van meer dan tweehonderd ontwerpers, maar ook beroemde Gesamtkunstwerke zoals Hoffmanns Sanatorium Purkersdorf (1904-1906) het Cabaret Fledermaustheater (1907) en het Palais Stoclet (1905-1911).
De vroegsecessionistische stijl van de Werkstätte werd belichaamd door de rechthoekige vorm en ingewikkelde constructie van het Palais Stoclet in Brussel. Maar vanaf ongeveer 1915 eiste de consument een luxueuzere stijl en de ontwerpen van de Werkstätte werden overdadiger, zoals het ornamentele interieuren meubelontwerp van Dagobert Peche.
In de jaren ‘20 van de 20e eeuw werkten ook vrouwen in de werkplaatsen. Verscheiden van hen kregen hun opleiding van Moser op de Wiener Kunstgewerbeschule, onder wie Therese Trethan (geschilderd meubilair) en Jutta Sika (keramiek en glas). Door de krachtige, opvallende ontwerpen die contrasteerden met het gebruik van zwart-wit en geometrische raffinement waren de Werkstättedesigns van Hoffmann en Moser een welkom tegengif voor de versieringen en uitbundigheid van de art nouveau.
De Werkstätte was oorspronkelijk in het leven geroepen om eenvoudige kwaliteitsproducten voor het huishouden te produceren. Omdat Hoffmann weigerde kwaliteit in te ruilen voor betaalbaarheid en hij toch een eersteklas product wilde leveren, waren de Werkstätteontwerpen niet aantrekkelijk voor het grote publiek en produceerden de werkplaatsen eigenlijk alleen maar modieuze decoratieve kunst voor de rijken.
De beweging bleef niet beperkt tot Oostenrijk. Door de opening van een verkoopkantoor op Fifth Avenue in New York in 1919, ontstond in de VS een geheel nieuwe markt, en hier en daar doken in de stad voorbeelden op van de nieuwe Weense stijl. Helaas werd deze door de steeds weelderiger vormgeving moeilijk te onderscheiden van de stilistische attributen van de art deco die zijn beste tijd al had gehad. De Werkstätte hield tentoonstellingen in Berlijn (1904) en Hagen (1906) in Duitsland en in Wenen en Brunn (1905) in Oostenrijk, ook deed ze mee aan de Werkbund-Ausstellung (1914) in Keulen en aan de Parijse Exposition Internationale des Arts Décoratifs (1925).
Actoren tijdens de Secession –
Wiener Secession & Deutscher Werkbund
Gustav Klimt (1862-1918), Kunstenaar
Carl Moll (1861-1945), Kunstenaar
Josef Engelhart (1864 -1941), Kunstenaar
Josef Maria Olbrich (1867-1908), Kunstenaar, architect, vormgever
Koloman Moser (1868-1918), Schilder, vormgever, metaalbewerker, grafisch vormgever
Josef Franz Maria Hoffmann (1870-1956), Architect, vormgever
Otto Prütscher (1880-1949) Designer
Bruno Paul (1874 – 1968) Designer
Via onderstaande links
vindt u objecten
op het internet
uit een stijlperiode
of van een designer
Wiener Werkstätte
te koop
op het internet
Wiener Werkstätte
te koop
op ebay
Arts & Crafts Movement
Arts & Crafts
Craftsman Workshops
Neogotiek
Modernisme
William Morris
A.W.N. Pugin
Arthur Heygate Mackmurdo
Charles Robert Ashbee
Working Men’s College
Wren’s City Churches
National Association for the Advancement
The Human Hive
Gustav Stickley
Charles F.A. Voysey
John Ruskin
The Stone of Venice
The Great Exhibition
Peter Murdoch
De belangrijkste
Stijlperiodes & Designers
Arts-And-Craftsbeweging
Esthetic Movement
Japonisme
Art Nouveau
Modernisme
Secession
Gustav Klimt
Wiener Werkstätte
Otto Prütscher
Deutscher Werkbund
Bruno Paul
Art Deco
JacquesEmile Ruhlmann
René-Jules Lalique
A.M. Cassandre
Donald Deskey
De Stijl
Theo van Doesburg
Jacob Johannes Pieter Oud
Gerrit Thomas Rietveld
Bauhaus
Marcel Lajos Breuer
László Moholy–Nagy
Marianne Brandt
Mart Stam
Moderne Stijl
Karl Emanuel Martin (Kern) Weber
Eileen Moray Gray
Walter Dorwin Teague
Raymond Fernand Loewy
Streamlining
Henry Dreyfuss
Organic Design
Frank Lloyd Wright
Charles Alvar Aalto
Eero Saarinen
Charles Eames
Ray Eames
Pierre Paulin
Internationale Stijl
Philip Cortelyou Johnson
Modern Scandinavisch Design
Bruno Mathsson
Josef Frank
Arne Jacobsen
Verner Panton
Henning Koppel
Borge Mogensen
HansJorgen Wegner
Tapio Veli Ilmari Wirkkala
Timo Sarpaneva
Zwitserse School
Adrian Frutiger
Space Age
Antidesign
Hightech
Postindustrialisme
Postmodernisme
Memphis
Deconstructivisme