Moderne stijl

Moderne stijl

Historiek

Moderne stijl (1920-1940) is de naam voor een vorm van art deco die bestond in Parijs in de jaren ‘20 en 30. Moderne stijl was populair in Europa maar had een grote bloeiperiode in de VS. Een internationaal publiek raakte bekend met de stijl door de Hollywooddecors van chroom en glas.

Ontwerpers werden geïnspireerd door de Wiener Werkstätte en gebruikten krachtige, geometrische vormen. De glanzende afwerking van hun meubels bestond uit chroom en aluminium. Het werk van de Amerikaanse interieur- en meubelontwerper DonaId Deskey wordt vaak beschouwd als exponent van de moderne stijl.

De moderne stijl was een esthetisch oppervlakkige, decoratieve stroming die een machine-esthetiek gebruikte om de intrinsieke werking van een object te verbergen. Het uiterlijk van de machine werd decoratief gebruikt zonder dat er noodzakelijkerwijs een functionele relatie was.

In de architectuur werd de moderne stijl vooral gebruikt voor openbare gebouwen, van wolkenkrabbers tot filmtheaters waar “de belofte van een door machines gemaakte toekomst” werd verkondigd. Maar toen de Depressie verergerde, werden steeds minder moderne gebouwen neergezet.

De stijl werd toen echter gebruikt voor consumentenproducten en interieurs. Er werden weinig huizen in de moderne stijl gebouwd, maar waar dat wel gebeurde, gaf de decoratieve buitenkant vaak een heel andere indruk dan de traditionele plattegrond en aankleding van het interieur.

De moderne stijl voelde zich in veel opzichten aangetrokken tot het nieuwe: van materiaal en jong talent tot technologie. Bakeliet en hars soorten werden zeer populair. Bakstenen gebouwen werden steeds vaker bedekt met beton of een gestukte “huid” waardoor een egale, metaalachtige afwerking ontstond, wat de machineachtige indruk versterkte.

Het cruiseschip was de fysieke manifestatie van al het nieuwe en daarom was het geen toeval dat gebouwen op schepen gingen lijken. Veel ontwerpers werkten in opdracht van rijke particulieren en de moderne stijl werd algauw het symbool van de Amerikaanse droom. Veel esthetische attributen die met de moderne stijl worden geassocieerd werden later opnieuw gebruikt in het postmodernisme.

Moderne stijl

te koop op het internet

Moderne stijl

te koop op het internet

Aanvullende informatie
over de inhoud of topics
op deze pagina’s vindt u
via onderstaande links

Peter Murdoch

Trendsetters Activiteiten

Donald Deskey (1894-1989), Vormgever, grafiek, verpakkingen, interieurs,
verlichting, meubels, tentoonstellingen

Karl Emanuel Martin (Kern) Weber (1889-1963), Vormgever

Eileen Moray Gray (1879-1976), Architect/vormgever

Walter Dorwin Teague (1883-1960), Industrieel ontwerper

Raymond Fernand Loewy (1893-1986), Vormgever