Waardebepalingen van uw antiek en info over kunst en design
Antiekexperten.com

Internationale stijl

Internationale stijl

Historiek

Internationale stijl   (1933-1980)   Toen het Bauhaus in 1933 werd opgeheven, emigreerden Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en een aantal andere Bauhausprofessoren naar de VS, velen via Engeland. Op tentoonstellingen en door het uitvoeren van opdrachten bleven ze de Bauhausfilosofie verkondigen. Gropius en Van der Rohe bezetten er na de oorlog prestigieuze leerstoelen. De internationale stijl was in de VS uit het modernisme ontstaan, maar minder utilitaristisch.

Alfred H. Barr jr., de toenmalige directeur van het MoMA in New York, vernoemde de stijl naar de catalogus International Style: architecture since 1922 die was samengesteld voor de MoMA-expositie die in 1932 van werk van Russell Hitchcock en Philip Johnson werd gehouden.

Behalve dat de naam verwijst naar een specifiek soort modernisme dat door onder andere Gropius en Van der Rohe wordt gepropageerd, is de term internationale stijl ook van toepassing op de stroming in het modernisme waarin vormgeving op puur stilistisch niveau functionalistisch wordt benaderd.

De internationale stijl bloeide in de jaren ‘60. Het gebruik van industriële materialen zoals staal en glas en de utilitaristische onopgesmuktheid van architectuuren interieurontwerpen waren kenmerkend. Toen de stijl zich verder ontwikkelde, probeerde een aantal ontwerpers, zoals Eero Saarinen en Charles Eames, hem menselijker te maken door geometrische met organische vormen te contrasteren.

Anderen, onder wie Kenzo Tange, gingen tot het andere uiterste en ontmenselijkten materiaal en vorm juist in een brutalistische stijl. Bijna synoniem met internationale stijl was good design, een naam die vlak na de Tweede Wereldoorlog in Noord-Europa en de VS ontstond. Producten werden ontworpen “volgens de formele, technische en esthetische principes” van het modernisme.

De Design Council in Londen en het MoMA in New York probeerden beide door tentoonstellingen, lezingen en tijdschriften good design te stimuleren. In Londen kreeg good design van de Design Council het officiële zegel van goedkeuring, het “kitemark”.

Max Bill, die zelf aan het Bauhaus had gestudeerd en die de Bauhausidealen enthousiast nastreefde, was een van de oprichters van de Hochschule für Gestaltung in Dim, waar good design werd gestimuleerd.

Op de eerste good-design tentoonstelling, gehouden in 1950 in het MoMA, werd een aantal ontwerpen aangeprezen en verkocht met het good-designlabel. Een voorbeeld van good design en internationale stijl is de eenvoudige, functionalistische huisstijl die Dieter Rams voor Braun ontwikkelde.

Belangrijkste kenmerken

  • Eenvoudige, utilitaristische, onversierde ontwerpen
  • Gesculptuurde vormen
  • Industriële materialen zoals
    staal en glas
  • Internationale stijl was de naam van een minder utilitaristische vorm van het modernisme
    die ontstond in de VS doordat exBauhaus vormgevers daar hun ideeën propageerden
  • Internationale stijl was bijna synoniem met good design waarbij producten ontworpen werden volgens de formele, technische en esthetische principes van het modernisme

Actoren tijdens:

Streamlining
Norman Bel Geddes (1893-1958),  Industrieel en decorontwerper
Henry Dreyfuss (1904-1972),  Industrieel ontwerper

Organic design
Alvar Aalto (1898-1976), Architect/planoloog/vormgever,  meubels, textiel, verlichting, glas
Eero Saarinen (1910-1961), Architect
Charles Eames (1907-1978), Architect/vormgever
Ray Eames (1912-1988), Vormgever
Pierre Paulin (1927), Vormgever

Internationale stijl
Philip Cortelyou Johnson (1906-2005), Architect
Alfred H. Barr jr. (1907-1981), Oprichter en directeur van het MoMA, New York