Hans Jorgen Wegner

Hans Jorgen Wegner

Overzicht actieve loopbaan

Hans J. Wegner (1914 – 2007 ) was de zoon van een schoenmaker en vakmanschap werd hem dan ook met de paplepel ingegoten. Hij ging in de leer in de timmerwerkplaats van H.F. Stahlberg. Hij studeerde van 1936 tot 1938 aan het Teknologisk Institut in Kopenhagen.

In 1938 volgde hij een opleiding bij meubelontwerper aan de Kunsthandvaerkerskolen bij Orla Mølegaard Nielsen (1907). In 1938 werkte Wegner in Arhus voor de architecten Erik Møller en Flemming Lassen.

In 1940 werkte hij aan het stadhuis van Arhus, samen met Møller en Arne Jacobsen. Hij maakte ontwerpen voor eenvoudig, maar degelijk handgemaakt meubilair. Van 1943 tot 1946 opende hij een eigen ontwerpbureau in Arhus.

In 1946 werkte hij samen met architect Palle Suenson, tot 1948. Later opende hij met hem in Kopenhagen een bureau.

Vanaf 1940 werkte Wegner ook samen met meubelmaker en voorzitter van de meubelmakers- vereniging Johannes Hansen. Hij ontwierp talrijke stoelen voor zijn productiebedrijf.

In 1949 ontwierp hij zijn bekende De stoel. Ook gekend als de Klassieke stoel. Rond de jaren ‘50 was Wegner zowat de belangrijkste actor van het Scandinavische design. Hij was internationaal bekend met zijn uitgebalanceerde en prachtige handgemaakte stoelen. Meestal uitgevoerd in massief hout.

Zijn ontwerpen werden vervaardigd door A.P. Stolen, Carl Hansen & Søn  en PP Møbler, Johannes Hansen, Fritz Hansen, Andreas Tuck, Getama.

Zijn typisch Scandinavische benadering, te zien in de Chinese stoel (1943), de stoel Pauw (1947), de stoel Y (1950) en de Stoel Lakei (1953), bond de strijd aan met het geometrische formalisme van het Modernisme. Wegner was een zeer talentvol ontwerper en vakman, en vereenvoudigde vorm en constructie voor het maken van fraaie traditionele meubels.

 

Chronologisch overzicht

 • Data Activiteiten /ontwerpen
 • Ging in de leer in de timmerwerkplaats van H.F. Stahlberg
 • 1936, Studeert aan het Teknologisk Institut in Kopenhagen
 • 1938, Volgde hij een opleiding bij meubelontwerper aan de Kunsthandvaerkerskolen bij Orla Melegaard Nielsen
  Werkt voor de architecten Erik Møller en Flemming Lassen
 • 1940, Werkt aan het stadhuis van Arhus samen met Møller en Arne Jacobsen
  Ontwerpen voor eenvoudig, maar degelijk handgemaakt meubilair
  Werkt samen met meubelmaker en voorzitter van de meubelmakersvereniging Johannes Hansen
 • 1943, een eigen ontwerpbureau in Arhus (tot 1946)
  Chinese stoel
 • 1946, Wekt samen met architect Palle Suenson
 • 1947, Stoel Pauw
 • 1949, Stoel Round
 • 1950, Stoel Y
  Zijn stoelen werden vervaardigd door Johannes Hansen, Fritz Hansen, Andreas Tuck, Getama, A.P. Stolen, Carl Hansen & Søn en PP Møbler
 • 1953, Stoel Lakei

Modern Scandinavisch design
Actoren,  Activiteiten

Modern Zweeds design

Modern Deens design

Modern Fins design

Enkele realisaties