Alessandro Mendini

Alessandro Mendini

Overzicht actieve loopbaan

Italië  I  Architect en meubelen productdesigner  I  www.ateliermendini.it

Alessandro Mendini  (1931 –  ) studeerde architectuur aan de Technische Hogeschool in Milaan en promoveerde in 1959. Tot 1970 werkte hij voor industrieel vormgever Nizzoli Associati, waar hij zich met name bezighield met een ontwerp voor een experimentele woning – Italsider in Taranto. Van 1970 tot 1976 was hij hoofdredacteur van Casabella, waarna hij het tijdschrift Modo begon, waarvan hij tot 1981 hoofdredacteur was.

Hij was medeoprichter van Global Tools, een in 1973 gevestigde school voor contra-architectuur en ontwerp. In de jaren ‘70 onderhield hij nauwe contacten met het ontwerperscollectief Studio Alchimia. Hij werd de bekendste vertegenwoordiger van deze groep.

In 1978 produceerde Mendini zijn eerste “herontwerpen”. Het waren de met nepmarmer afgewerkte stoel Universale van Joe Colombo, Breuers stoel Wassily met oplegwerk, Gio Ponti’s stoel Superleggera met emblemen. Dat echt vernieuwende vormgeving niet meer mogelijk was wou hij met deze herontwerpen, op een humoristische manier, duidelijk maken.

Met zijn herontwerpen wilde hij proberen het Modernisme te ontdoen van uiterlijk vertoon. En laten zien dat de waarde van design alleen door middel van opgelegde decoratie aangetoond kon worden.

Met zijn banale ontwerpen wou de intellectuele en culturele leegte aan de orde wilde stellen die te vinden was in de massaliteit van de geïndustrialiseerde maatschappij. Door felle kleuren en overdreven versieringen aan te gebruiken – zoals op de beroemde Proust-fauteuil (1978) te zien is, wou hij de aandacht leggen op de banaliteit van bestaande voorwerpen

Met dit doel organiseerde Mendini in 1980 de tentoonstelling “L’oggetto banale” (het banale object) voor de Venetiaanse Biënnale.  Mendini’s antidesign activiteiten luidden het einde van het Modernisme in en de revival van een symbolische designtaal.

In 1980 wou hij het onderscheid tussen de schone kunsten en design in vraag stellen. Zijn sofa Kandissi (1978), werd daarom uitgerust met fel gekleurde houten figuren.

Van 1980 tot 1985 was Mendini hoofdredacteur van het designtijdschrift Domus. Vanaf 1983 doceerde hij design aan de Hochschule für angewandte Kunst in Wenen.

In 1981 nodigde meubelfabrikant Cassina hem uit om mee te werken aan het hun Bracciodiferro-ontwerp. Hij creëerde hiervoor zijn Mobile Infinito-serie. Bedoeling was een creatieve interactie met de gebruiker uitlokken.

Mendini was ook hoofd van de ontwerp- en communicatieafdeling van Alessi en werkte in 1983 mee aan het Tea G!.. Coffee Piazza-project. Alessi gaf Mendini samen met Achille Castiglioni en Aldo Rossi opdracht tot het ontwerpen van het Casa del la Felicità (1983-1988). Daarna ontwierp Mendini het spraakmakende Groninger Museum (1988-1993).

Mendini heeft diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder een Compasso d’Oro in 1979.
Hij is een productief ontwerper en een toonaangevend vormgevingstheoreticus.

 
 
oooOooo

Trendsetters  – Activiteiten

Antidesign

Alessandro Mendini (1931),Architect/vormgever
Miehele de Lucchi (1951) Architect/vormgever
Ettore Sottsass jr. (1917) Vormgever 

Antidesigngroeperingen

Archizoom (1966-1982), Italiaanse ontwerpstudio
Superstudio (1966-1982), Italiaanse coöperatie voor architectuur en design
Grupo Strum (opgericht 1963), Italiaanse organisatie voor architectuur en design

oooOooo