Deconstructivisme

Deconstructivisme

Historiek

Deconstructivisme   (1988 -2010)  De term deconstructivisme ontstond eind jaren ‘80 van de 20e eeuw. Het was niet zozeer een designbeweging maar een algemene richting in architectuur en interieurontwerp. Anders dan de logica en orde die door het modernisme werden gedicteerd, waren gebroken en gekartelde vormen, kromme en overlappende vlakken en een soms “verontrustende” modellering typerend voor het deconstructivisme.

Het concept was afkomstig uit het deconstructiedenken, een analysemethode in de literatuurkritiek die eind jaren ‘60 door Jacques Derrida werd ontwikkeld. Derrida was van mening dat een tekst op meerdere manieren kon worden geïnterpreteerd en nooit precies kon betekenen wat er stond of kon weergeven wat het betekende.

Deconstructie probeerde de nietszeggendheid van de tekst aan te tonen door de intellectuele grondslag te destabiliseren. Derrida’s methode werd in de jaren ‘70 vertaald in een stijl van architectuur en interieurontwerp deconstructivisme die de ideeën van de rationele orde in twijfel trok en probeerde de onderliggende structuur te onthullen.

Philip Johnson organiseerde in 1988 een tentoonstelling in het MoMA in New York waar hij de stijl identificeerde aan de hand van het werk van zeven architecten, onder wie Peter Eisenman, Zaha Hadid, Frank Gehry en Bernard Tschumi. Er waren ontwerpen en tekeningen van fantasiearchitectuur te zien die een uitdaging waren voor wat in die tijd beschouwd werd als nogal bezadigde modernistische conventies.

Slechts een klein aantal deconstructivistische ontwerpen is ooit gebouwd, onder andere Tschumi’s “follies” in het Parc de la Vilette in Parijs. Door op hun tentoonstelling een nieuw “isme” centraal te laten staan, kon Johnson deze nieuwe stijlelementen identificeren en accentueren.

Al spoedig werden de architectonische kenmerken van de centrumloze ontwerpen, verwrongen geometrie, glas en metaalscherven vertaald in een grafische vormgeving die grafisch ontwerpers een kant-en-klare taal verschafte. Een aantal ontwerpers geassocieerd met de Cranbrook Academy of Art, onder wie Katherine McCoy en Lucille Tenazas, paste de deconstructivistische ideologie toe in hun werk door een multigelaagdheid van woord en beeld waardoor de boodschap multi-interpretabel is.

In de industriële vormgeving waren de radio’s van Daniel Weil gegoten in plastic waardoor de onderdelen te zien waren en de vorm van dit alledaagse product geherinterpreteerd werd.

De fragmentarische vormgeving van veel deconstructivistische ontwerpen vertonen gelijkenis met het constructivisme. De stijl wordt ook in verband gebracht met het postmodernisme.

Deconstructivisme   

te koop op het internet

Deconstructivisme   

te koop op het internet

Aanvullende informatie
over de inhoud of topics
op deze pagina’s vindt u
via onderstaande links

Peter Murdoch

Belangrijkste kenmerken

Gebruik van gebroken en gekartelde vormen

Multi-gelaagdheid, verdraaide geometrie

Afwijzing van ornamentatie

Wil uitdagen en blootleggen

Wijst historisering en ornamentatie af

Gebruikt multi-gelaagdheid van woord en beeld en is daardoor multi-interpretabel

 

Trendsetters Activiteiten

Frank Owen Gehry (geb, 1929), Architect, vormgever, kunstenaar

Zaha Hadid (1950), Architect

Peter Eisenman (1932), Architect, docent

Bernard Tschumi (1944), Architect

Katherine McCoy (1945), Grafisch ontwerper, docent

Daniel Weil (1953), Architect, vormgever

Ross Lovegrove (1958), Vormgever