Waardebepalingen antiek verkopen antiek kopen
Antiekexperten.com

Welke kunstwerken worden vervalst?

Welke kunstwerken worden vervalst?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: bijna alle werken, die te koop aangeboden worden op de kunst- en antiekmarkt lopen de kans te worden vervalst. Schilderijen, bronzen beelden, Afrikaanse terracottabeelden, perkamenten, meubels, … als het maar geld kan opbrengen, is er wel iemand die vervalsingen zal trachten te verkopen.

Wanneer we de hoge prijzen zien die nu op de kunstmarkt gevraagd worden, is het logisch dat oplichters zich op elk segment van die markt storten. Het beperkt zich niet tot het vervalsen van alleen maar schilderijen, maar ook andere lucratieve markten worden aangeboord, zoals de etnische kunst.

Het is dan ook onmogelijk om in dit korte bestek een volledig overzicht te geven van alle soorten werken uit een bepaalde periode, waarvan geweten is dat er vervalsingen van bestaan. Hiervoor verwijzen we naar enkele uitstekende naslagwerken.

KURZ, Otto, Faux et faussaires, Flammarion, Paris, 1983
ISNARD, Guy, Faux et imitations dans l’art – TOME I et Il, Librairie Arthème Fayard, Paris, 1959-1960
JONES, Mark (ed.), Fake? The art of deception, British Museum Publications Ltd., London, 1990

In de vorige en de volgende hoofdstukken trachten we echter wel verschillende voorbeelden aan te halen van meer dan alleen maar vervalsingen van schilderijen.

© Copyright by Antiekexpert Karel Waegemans en
Axel Poels Hoofdinspecteur van de dienst kunstcriminaliteit van de Federale Politie Brussel