Waardebepalingen

Waardebepalingen, Expertises, Taxaties

Na een actieve loopbaan van vele jaren, bied ik mijn kennis en ervaring aan, aan iedereen die een waardebepaling, expertise, of taxatie wenst van oude en antieke Europese decoratieve objecten zoals meubilair, aardewerk, glazen voorwerpen, porselein, schilderkunst, grafieken, beelden,  klokken, siervoorwerpen in tin, koper, brons.

Wie ben ik?

Ik ben opgegroeid in een familie van meubelrestaurateurs. Daar heb ik de waarde en de schoonheid van oude en antieke objecten leren kennen en waarderen. Deze kennis heb ik kunnen overdragen op de volgende generatie want ik ben 40 jaar docent geweest in de antiekopleidingen in Vlaanderen en Nederland.

Ik ben een onafhankelijke antiekexpert, dit wil zeggen dat ik geen commerciële bindingen heb met de antiekhandel. Ik koop en verkoop geen antiek, maar kan u wel advies geven bij het kopen/verkopen/veilen van oude objecten en antiek. Ik tracht u dus altijd een objectieve waardebepaling te geven van uw oude of antieke stukken.

Kostprijs van de waardebepaling

Het is gebruikelijk in de antiekwereld dat zgn. experten voor een waardebepaling een zeker percentage vragen van de geschatte waarde. Dus hoe hoger uw stukken geschat worden hoe meer u hen moet betalen.

Ik vindt dit niet eerlijk en doe hier niet aan mee. 

Ik zal u altijd proberen te helpen op een verantwoorde wijze en de voordeligste manier. Ik vraag voor een waardebepaling een kleine vergoeding. De kleine vergoeding die wij vragen voor een waardebepaling is enkel en alleen bedoeld om de kosten voor het onderhoud en het actualiseren van deze website mogelijk te maken.

Hoedt u voor (boedel)opkopers,  tweederangs antiquairs en brocanteurs die u een gratis waardebepaling beloven.  Zij geven u alleen een gratis waardebepaling als ze zeker zijn dat u uw stukken aan hen verkoopt. Maar zij kunnen u nooit meer geven dan 30% van de verkoopwaarde. Ze geven u dus altijd de laagste prijs. Ze doen altijd alsof uw stukken gedemodeerd zijn: “er is geen belangstelling meer voor “etc….. om daarna uw stukken door te verkopen met veel winst.

Als ik u een waardebepaling geef , krijgt u van mij drie waarden: 

 • de inkoopwaarde: dit is de prijs die (boedel)opkopers,  (tweederangs) antiquairs en brocanteurs u willen/kunnen betalen.
 • de veilingwaarde: dit is de prijs die u moogt verwachten als u de stukken laat veilen
 • de aankoopwaarde: dit is de prijs die u moet betalen als u een (vergelijkbaar) stuk wenst aan te kopen bij de antiekhandel

Hoe kan u helpen?

Indien u het wenst wil ik u graag helpen om de waarde van uw stuk(ken) op te zoeken bij een erfenis, een verdeling, als raadgever bij aankoop/verkoop van antiek,

Hoe werk ik?

 • Een inboedel kan waardevolle, minder waardevolle en waardeloze objecten bevatten.
 • Ik stel voor om eerst een aantal foto’s van de belangrijkste stukken  of
  enkele overzichtsfoto’s van de kamers waar de objecten in staan te mailen.
 • Aan de hand van deze foto’s kan ik dan samen met u overleggen
  wat de beste en de voordeligste werkwijze is.

Hoe verloopt een waardebepaling?

Van welke objecten kan ik u een waarde geven?
Ik bied mijn kennis en ervaring aan, aan iedereen die vragen heeft i.v.m. oude en antieke Europese decoratieve objecten zoals:

 • meubilair,
 • aardewerk, glazen voorwerpen, porselein,
 • schilderkunst, grafieken,
 • beelden,
 • klokken,
 • siervoorwerpen in tin, koper, brons.

Van welke objecten kan ik u geen waarde geven?

 • poppen, speelgoed, pijpen,
 • BD-strips, (oude) boeken, oude documenten,
 • munten, bankbiljetten, postzegels,
 • muziekinstrumenten,
 • juwelen

Hoe werk ik?   Hoe kan ik u helpen?
Een inboedel kan waardevolle, minder waardevolle en waardeloze objecten bevatten. Ik stel voor om eerst een aantal foto’s van de stukken  waar u een waarde wil van weten, te mailen. Aan de hand van deze foto’s kan ik dan samen met u overleggen wat de beste en de voordeligste werkwijze is om de waarde te bepalen.

Wilt U met ons contact opnemen om

 • de waarde te weten van een of meerdere oude of antieke voorwerpen.
 • inlichtingen te vragen
 • een workshop restauratie of politoeren te volgen
 • een of meerdere meubels te laten restaureren

Dan vragen we u om EERST een van onderstaande formulieren in te villen. De nieuwe privacywetgeving (GDPR – AVG) verplicht ons om uw toelating te vragen om uw persoonsgegevens op te slaan.

Het invullen van deze formulieren gaat in 2 stappen:

 1. Na het verzenden van het formulier ontvangt u een e-mail in uw mailbox.
 2. Klik op de link in deze e-mail om uw e-mail-adres te bevestigen.

Na bevestiging ontvangt u een kopie van uw aanvraag in uw mailbox.

Vervolgens kunt u foto’s bezorgen. (zie volgende stap)

U mailt ons foto’s van elk stuk waar u de waarde van wil weten
zie deze pagina als u ons veel foto’s wil bezorgen
zie deze pagina als u ons enkele foto’s wil bezorgen

Nadat we uw formulier en uw foto’s ontvangen hebben
nemen we contact op met u om uw verzoek verder af te handelen.

Van alle stukken foto’s en detailfoto’s maken
U maakt van alle stukken goed belichte en scherpe digitale opnamen. Op deze opnamen moeten we bepaalde eigenschappen goed kunnen “zien”.
Ik geef u graag tips om goede foto-opnamen te maken op volgende pagina’s:

Goede foto’s maken voor een waardebepaling
Wij geven u graag wat opnametips
Detailfoto’s maken van signaturen en poinçons

Hoe gaat het dan verder…….
Aan de hand van uw foto’s kan ik u nml. een “richtprijs” geven wat de waardebepaling ongeveer gaat kosten. Na ontvangst van de foto’s krijgt u een e-mailtje met een vrijblijvende offerte. Pas nadat u zich akkoord verklaart met ons voorstel (werkwijze & kosten) engageer ik mij om voor u de waarde op te zoeken en engageert u zich om de kosten te betalen. Het opsturen van foto’s is altijd vrijblijvend en zonder verplichting.

De waarden opzoeken en opsturen
Na ontvangst van alle foto’s begint het opzoekingswerk naar de waarde van uw stukken.  Als de lijst compleet is wordt hij naar u gemaild of opgestuurd.

Advies geven bij verkoop of veiling
Indien u – bvb. bij een erfenis – de stukken wenst te behouden kunt u onze lijst met de waarden gebruiken om de stukken onder elkaar te verdelen. Indien u het wenst kunnen we u, na de waardebepaling, advies geven om de stukken te verkopen of te veilen.

Indien u graag meer informatie wenst,
doet u er goed aan om contact op te nemen.

Ik kan dan samen met u – vrijblijvend – overleggen hoe ik u kan helpen.