Antiekexperten.com

Hoe goeie foto’s maken voor een waardebepaling

Hoe maakt u goede foto’s voor een waardebepaling

Algemene tips

Probeer steeds te fotografen met de zoomlens in een middelmatige tot grootste stand. Dat geeft de beste resultaten en de minste vertekening. Hierbij moet u de camera wel stil houden om geen bewegingsonscherpte te veroorzaken.
Plaats de camera dus op statief of duw hem tegen een voorwerp (tafel, stoel, muur) als stabilisator, tijdens de opname.

Kleine voorwerpen

Kleine voorwerpen fotografeer je bij voorkeur op een witte achtergrond (een groot stuk papier of een wit laken) en geef je een zachte indirecte verlichting, (lamp naar het plafond gericht) dan heb je geen storende schaduwen. Hoe groter de afstand onderwerp – achtergrond hoe minder je storende oneffenheden (plooien etc…) zult zien op de achtergrond. (zie schema hieronder).

Belichting

Het beste en meest natuurgetrouwe resultaat verkrijgt u als u de opnamen maakt buiten in de schaduw. Indien dit niet mogelijk is ga dan binnen dicht bij een venster waar geen direct zonlicht binnenvalt. De schaduwkanten (tegenover het venster) licht u dan best wat op met een wit stuk papier of een witte handdoek. De kleurweergave zal – soms – verbeteren als je de flits aanzet. Bij twijfel probeer de beide en stuur ons de beide of de beste foto.

Te donkere – te lichte opnamen

Zorg er uiteindelijk voor dat uw opnamen niet te donker maar ook niet te licht zijn. Donkere opnamen laten niet toe dat we de materie kunnen beoordelen. Lichte opnamen geven een vervalst beeld wat de kleuren betreft. Beide resulteren in een verkeerde inschatting van de waarde.

Scherpte

Het allerbelangrijkste is dat de opnamen scherp zijn en dat er geen onscherpte ontstaan door de camera te bewegen tijdens de opname. Dit resulteert in dubbele beelden. Op zulke opnamen is het zeer moeilijk om materialen te herkennen.

Reflecties

Vermijd ten alle tijde reflecties (weerspiegelingen, licht van een flits). Door deze reflecties wordt het juist beoordelen van uw antieke stukken quasi onmogelijk.

Grote voorwerpen

Van grote voorwerpen (zoals meubilair) maak je de meest natuur getrouwe opnames vanuit een wat grotere afstand en vanuit een hoek van 45 graden met het bestaande licht, vanop een statief of indien onmogelijk en met de flits.

Let op voor storende reflecties:
Als u recht voor het meubel  of het antiek object staat creëert uw flits storende reflecties op het meubel. 

Deze reflecties maken dat het beoordelen van de stukken quasi onmogelijk wordt. U dient ze dus ten alle tijde te vermijden. 

Als u kunt plaats u het meubilair buiten in de schaduw of in onrechtstreeks zonlicht. Maak daar een foto met de telelens van op een wat grotere afstand. 

Zet desnoods uw flits aan. Vermijd reflecties. Het flitslicht geeft dan altijd een extra beetje licht en creëert zo een mooie kleursaturatie. Hoe minimaal de inwerking van de flits ook is, het vergroot de herkenbaarheid van de details.

Antiek kopen en verkopen